از چه مکمل‌های سوخت برای خودرو خود استفاده کنیم؟

مکمل‌های سوخت از جمله محصولاتی هستند که تبلیغات زیادی در مورد آن‌ها انجام می‌شود. به دلیل ابهامات فراوانی که در مورد کاربرد و عملکرد مکمل ‌های سوخت موجود در بازار وجود دارد، در این مقاله از سری مقالات قصد داریم به این سوال که «از چه مکمل های سوخت برای خودرو خود استفاده کنیم» پاسخ دهیم.

حتما شما هم هنگام مراجعه به پمپ بنزین، از طرف متصدی با پیشنهاد خرید مکمل سوخت روبه‌رو شده‌اید. تولیدکنندگان و فروشندگان مکمل‌های سوخت خودرو، عموما ادعا می‌کنند که استفاده از مکمل باعث کاهش مصرف سوخت می‌شود، اما جدا از درستی یا نادرستی چنین ادعایی، ویژگی‌های مکمل سوخت خودرو به همین یک مورد محدود نمی‌شود.

درواقع انواع مختلفی از مکمل سوخت خودرو در بازار موجود است که بر اساس مواد تشکیل‌دهنده و تأثیراتی که بر کارکرد خودرو می‌گذارند، با یکدیگر متفاوت هستند. اگر درباره خرید مکمل سوخت مناسب برای خودرو خود دچار تردید هستید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

انواع مکمل‌های سوخت

همان‌طور که می‌دانید، برند‌های مختلفی در بازار موجود هستند که به تولید مکمل سوخت خودرو می‌پردازند، اما فارغ از شرکت تولیدکننده، مکمل‌های سوخت انواع متفاوتی دارند که هرکدام از آن‌ها برای نوع خاصی از خودروها مناسب هستند؛ علاوه‌بر این میزان کارکرد یا به عبارت دیگر عمر خودرو نیز پیش از انتخاب مکمل سوخت باید در نظر گرفته شود.

نخستین موضوعی که هنگام خرید مکمل ‌های سوخت باید به آن توجه کنید، اصل بودن آن است؛ چراکه خرید مکمل سوخت تقلبی علاوه‌بر بی‌اثر بودن در بهبود عملکرد خودرو، می‌تواند به قطعات موتور و سیستم سوخت‌رسانی نیز آسیب وارد کند. در ادامه ویژگی‌های مشترک و همچنین تفاوت‌های انواع مختلف مکمل سوخت خودرو را برایتان شرح خواهیم داد تا بتوانید به‌راحتی مکمل مناسب برای خودرو خود را انتخاب کنید.

مکمل‌ های شوینده و مکمل‌ های بهبود عملکرد موتور

در ادامه مقاله «از چه مکمل های سوختی برای خودرو خود استفاده کنیم» قصد داریم انواع مکمل‌های موجود در بازار را خدمت شما مخاطبین گرامی معرفی کنیم. تمام مکمل‌های سوخت خودرو به‌منظور بهبود و ارتقای عملکرد فنی خودرو تولید می‌شوند و به‌طورکلی در دو دسته اصلی مکمل‌های شوینده و مکمل‌های غیرشوینده قرار می‌گیرند:

مکمل‌های شوینده

برخی از مکمل‌ها روی پاک‌کنندگی تمرکز دارند؛ به این معنی که فرمول استفاده شده در آن‌ها باعث تمیز شدن بخش‌های مختلف سیستم سوخت‌رسانی مانند سوپاپ‌ها، انژکتور و کاربراتور می‌شود. ویژگی دیگر این مکمل‌ها، کاهش میزان رسوب بر روی قطعات خودرو است. به‌این‌ترتیب مکمل‌های پاک‌کننده هم قطعات سیستم سوخت‌رسانی را تمیز می‌کنند و هم روند کثیف شدن دوباره آن‌ها را کند می‌کنند. برخی از انواع مکمل‌های شوینده دارای موادی هستند که فرآیند‌های منجر به خوردگی قطعات را نیز کاهش می‌دهند.

مکمل‌های غیر شوینده

برخی دیگر از انواع مکمل‌ های سوخت خودرو، مکمل‌هایی هستند که با هدف ارتقای عملکرد موتور تولید می‌شوند. این مکمل‌ها عموما فاقد خاصیت پاک‌کنندگی هستند و صرفا روی کارکرد موتور خودرو و نحوه استفاده از سوخت تمرکز دارند.

اما موضوع به همین‌جا ختم نمی‌شود، چراکه مکمل‌های شوینده و مکمل‌هایی که روی بهبود سوخت کار می‌کنند، در انواع گوناگونی موجود هستند. ازآنجایی‌که انتخاب صحیح مکمل خودرو اهمیت زیادی دارد و مکمل خریداری‌شده باید با ویژگی‌های خودرو تناسب داشته باشد، در ادامه انواع مکمل‌های خودرو را معرفی می‌کنیم.

مکمل ‌های بهبوددهنده سوخت (Gas Treatment)

وظیفه مکمل‌های بهبوددهنده سوخت، افزایش کیفیت بنزین موجود در باک است. این مکمل‌ها معمولا جزو ارزان‌ترین مکمل‌های موجود در بازار هستند و استفاده از آن‌ها بسیار رایج است.

نکات مهم در مورد مکمل‌های بهبوددهنده سوخت

  • این نوع مکمل‌ها با بهبود کیفیت سوخت خودرو باعث می‌شوند مسافت بیشتری را با یک باک طی کنید. این مسئله لزوماً به معنای صرفه‌جویی در هزینه‌ها نخواهد بود، چراکه میزان هزینه‌ای که برای خود مکمل می‌پردازید به‌مراتب بیشتر از هزینه استفاده از بنزین معمولی خواهد بود!.
  • مکمل‌های بهبوددهنده از یخ‌زدن لوله‌های سیستم سوخت‌رسانی در فصل زمستان جلوگیری می‌کنند.
  • روش استفاده این مکمل‌ها به این صورت است که ابتدا باید مکمل را درون باک بریزید و سپس باک را پر کنید.

مکمل‌ های شوینده انژکتور (Fuel Injector Cleaner)

مکمل های سوخت

مکمل‌های شوینده انژکتور همان‌طور که از نامشان مشخص است، وظیفه پاک کردن سیستم انژکتور خودرو را برعهده دارند. رسوب‌ها و آلودگی‌های ایجاد شده در انژکتور، باعث اخلال در روند سوخت‌رسانی می‌شوند و از بازده این سامانه می‌کاهند. مکمل انژکتورشور با تمیز کردن بخش‌های مختلف انژکتور، حداکثر عملکرد سامانه سوخت‌رسانی را بازیابی می‌کند.

نکات مهم در مورد انژکتورشورها

انژکتور
  • به دلیل پایداری زیاد این نوع مکمل‌ها، نیازی به استفاده مداوم از آن‌ها نیست.
  • بهتر است استفاده از انژکتورشور را در زمان تعویض روغن انجام دهید؛ یعنی هر بار که روغن‌موتور نیاز به تعویض پیدا می‌کند، انژکتورشور را هم داخل باک بریزید.
  • به دلیل قیمت بالای مکمل‌های انژکتورشور، استفاده از آن‌ها چندان به‌صرفه نیست.

مکمل ‌های اکتان‌افزا (Octane Booster)

مکمل های سوخت اکتان بوستر

این نوع مکمل‌ها با افزایش عدد اکتان بنزین، به کارایی بهتر موتور کمک می‌کنند. مکمل‌های اکتان‌افزا از قابلیت شویندگی چندانی برخوردار نیستند و نهایتا سوپاپ‌های ورودی را آن هم به میزان خیلی کمی پاک می‌کنند.

نکات مهم در مورد اکتان‌بوسترها

  • اکثر خودروهای عادی و میان‌رده نیازی به مکمل‌های اکتان‌افزا ندارند؛ چراکه موتور آن‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده است که بتواند با بنزین‌های کم‌کیفیت نیز کار کند. اما در مورد خودروهای قدرتمندتر و یا خودروهایی که موتور آن‌ها از سیستم توربوشارژر (پرخوران) برخوردار است، استفاده از مکمل اکتان‌افزا توصیه می‌شود.
  • بنزین سوپر به‌طور پیش‌فرض عدد اکتان بالاتری نسبت به بنزین معمولی دارد؛ به همین دلیل اگر از بنزین سوپر استفاده می‌کنید، نیازی به اضافه کردن این نوع مکمل نخواهید داشت. اما درصورتی‌که به بنزین سوپر دسترسی ندارید و ناچار به مصرف بنزین معمولی هستید، استفاده از مکمل اکتان‌افزا می‌تواند به عملکرد بهتر موتور خودرو شما کمک کند.
  • مکمل اکتان بوستر را باید پیش از پر کردن باک، درون آن بریزید.

مکمل پایدار کننده سوخت (Fuel Stabilizer)

اگر مدت‌زمان وجود بنزین در باک طولانی شود، کیفیت آن کاهش پیدا می‌کند. این کاهش کیفیت به دلیل تجزیه بنزین ذخیره‌شده در باک اتفاق می‌افتد و نتیجه آن تشکیل رسوبات و موادی صمغی شکل است. درنهایت رسوب این لخته‌ها روی بخش‌های مختلف سیستم سوخت‌رسانی خودرو، عملکرد این سامانه را دچار اختلال می‌کند.

مکمل‌های پایدار کننده سوخت برای جلوگیری از کاهش کیفیت بنزین در باک تولید شده‌اند. این مکمل‌ها سرعت تشکیل مواد لاکی‌شکل را کند کرده و درنتیجه از سیستم سوخت‌رسانی محافظت می‌کنند.

مکمل‌های سوخت دیزلی

مکمل های سوخت دیزلی

ازآنجایی‌که سوخت دیزل نسبت به بنزین سنگین‌تر است و فرآیندهای کمتری روی آن انجام گرفته‌اند، خودروهای دیزلی نیاز بیشتری به استفاده از مکمل سوخت دارند. افزایش پایداری سوخت، بالا بردن عدد ستان و جلوگیری از منجمد شدن سوخت در دماهای پایین از جمله ویژگی‌هایی هستند که در مکمل‌های سوخت دیزل وجود دارند.

از مکمل خودرو استفاده کنیم یا نه؟

اگر صاحب یک خودرو کاربراتوری قدیمی هستید و یا موتور خودرو شما چندان هم پرحجم نیست، استفاده از مکمل اکتان‌افزا را به شما توصیه نمی‌کنیم؛ چرا که خودرو شما به عدد اکتان بالا نیازی ندارد و خرید مکمل تأثیر چشمگیری بر کارایی خودرو شما نخواهد داشت. در مقابل، استفاده از مکمل‌های افزایش‌دهنده اکتان بنزین برای اتومبیل‌های مدرن و خودروهای دارای توربو شارژر کاملا موثر است. درواقع تأثیرات استفاده از مکمل اکتان‌افزا در اتومبیل‌هایی که به بنزینی با عدد اکتان بالاتر از ۹۸ احتیاج دارند، کاملا مشهود خواهد بود.

اگر خودرو شما از سوخت دیزل استفاده می‌کند، استفاده از مکمل‌های سوخت دیزلی را حتما در نظر داشته باشید، زیرا همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، خودروهای دیزل برای کارایی بهتر به مکمل‌ها نیازمند هستند. درنهایت توصیه می‌شود چنانچه با جنبه مالی مسئله مشکلی ندارید، می‌توانید با استفاده از مکمل‌های شوینده عمر مفید سیستم سوخت‌رسانی خودرو خود را افزایش دهید.

جمع‌بندی بررسی مکمل های سوخت

در پایان مقاله «از چه مکمل های سوخت برای خودرو خود استفاده کنیم» بهتر است بدانید که گرچه بخش بزرگی از تبلیغات صورت گرفته در مورد مکمل‌ها تطابق چندانی با واقعیت ندارد، اما با این وجود استفاده از آن‌ها در بهبود عملکرد خودرو ثمربخش خواهد بود. برای برخورداری از ویژگی‌های مثبت مکمل‌های خودرو باید فاکتورهای مختلفی را در نظر گرفت؛ زیرا درصورتی که مکمل‌های تقلبی و یا مکمل‌های متناسب با خودرو انتخاب نشوند، می‌توانند در کنار هدر دادن هزینه، برای خودرو مضر نیز باشند. کلام آخر این‌که پیش از خرید مکمل سوخت خودرو، در مورد شرکت سازنده و همچنین فروشگاه‌های فروش مکمل سوخت تحقیق کنید تا بتوانید نمونه اصل و مناسب را برای اتومبیل خود خریداری کنید.

بیشتر بخوانید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *